Утре е Сиропустна неделя, наричана още Сирни Заговезни или Прошка. На този ден, в навечерието на Великия пост, православните християни заговяват с млечни продукти и си искат взаимно опрощение.
Неделя Сиропустна се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни.
На този ден православните християни за последен път до Великден вкусват млечни продукти и яйца.
На трапезата, подредена с подчертано обреден характер, се слагат баница, питка, сирене, варени яйца, бяла халва с ядки, риба.
На този ден в Църквата свещениците се преобличат с тъмни одежди за поста. А по време на Светата литургия сутринта се припомнят Христовите думи: „Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви.“
Затова традицията изисква всеки да поиска прошка от хората около себе си – близки и познати – за огорченията и обидите, които волно или неволно им е причинил, както и сам да потърси в себе си сили да прости на тези, които са го наранили.
На Сирни Заговезни прошка си вземат по-млади от по-стари, деца от родители,младоженци от кумове – целуват ръка и изричат: „Прощавай, мамо, тате..“ – „Господ да прощава, простен да си!“, е задължителният отговор.
След празничната трапеза на Сирни Заговезни, вечерта се извършва ритуала Хамкане. На дълъг конец се връзва яйце или халва. Децата трябва да опитат да хванaт с уста яйцето, без да го докосват с ръце. Вярва се, че само да го допреш със зъби – цяла година ще се радваш на добро здраве. След ритуала конецът се запалва и по начина, по който гори, се гадае каква ще е годината. Така например , ако конецът гори бързо – годината ще е плодородна.