Асеновград отпразнува 145-та годишнина от своето Освобождение. Както всяка година, на 18-ти януари, пред паметника на генерал Виктор Дандевил в града се проведе тържественото честване.

С изпълнения на пловдивския Представителен духов оркестър на ВВС бе дадено началото на тържественото отбелязване на годишнината от Освобождението на Асеновград. През 2023 г. се навършват 145 години от паметната дата, когато руските войски, предвождани от генерал Виктор Дандевил, влизат в града като победители и слагат край на пет века османско владичество.
Първо пред паметника на генерала бе приет почетният караул. В памет на героите, паднали за извоюването на свободата, бе отслужена заупокойна панихида от асеновградски свещеници. Милко Атанасов, преподавател по история в ОУ „Ангел Кънчев“, произнесе слово, посветено на Виктор Дандевил и неговата роля в Освобождението на Асеновград, а литературна програма представиха ученици също от ОУ „Ангел Кънчев“.
Последва поднасяне на венци и цветя пред паметника на ген. Дандевил. Своята почит отдадоха кметът на града д-р Христо Грудев, председателят на Общинския съвет Драгомир Георгиев, представители на Исторически музей-Асеновград и др.
След това всички присъстващипаднаха на колене и запазиха минута мълчание. Разбира се, звуча и химнът на България.

Честването приключи така, както започна – с изпълнения на военния духов оркестър. Подробен материал от празника очаквайте тази вечер в новинарската ни емисия, както и през уикенда в рубриката ни ТЕМА ОТ СЕДМИЦАТА.