На Велики четвъртък боядисваме яйцата за Великден. Днес тази любима част от приготовлението за празника изпълниха и децата от училището по благонравие към храм „Св. Атанасий“ в Асеновград.

В двора на асеновградската църква „Св. Атанасий“ днес кипеше оживление. В хубавия слънчев ден тук всичко бе приготвено, за да се пристъпи към боядисването на яйцата, които ще бъдат раздадени на Великден на посетителите на храма. Тази приятна задача бе възложена на децата, които посещават училището по благонравие.
Преди да се пристъпи към боядисването на яйцата, децата влязоха в храма, където, както в началото на всеки техен урок по вероучение, изрекоха молитвата „Отче наш“. Последва и традиционната прегръдка, която показва на децата, че в основата на всичко е грижата и любовта. Мария Калайджиева, учителят по вероучение, разказа за подготовката при посрещането на Възкресение Христово, както и за това защо първото великденско яйце трябва да е червено.
Така се пристъпи и към самото боядисване на яйцата. Бе спазена традицията първото яйце да се боядиса в червен цвят, след което с него да се обагрят и челата на децата, под формата на кръст, за да бъдат те здрави през годината. Всички деца се включиха с голямо желание в боядисването на яйцата. Те се стремяха да направят колкото е възможно по-пъстри и по-шарени яйца. След като всички яйца се сдобиха с нови цветни одежди, те бяха събрани в шарени кошници, които направиха двора на храма още по-пъстър и приветлив. За това спомогнаха и големите шарени гипсови яйца, също изрисувани от децата, с помощта на техните родители.