В навечерието на Баба Марта и настъпването на пролетта ученици от ОУ „Отец Паисий“ научиха интересни легенди за произхода на мартеничките, за старите обичаи, за играчка от миналото, характерна само за района на Асеновград, а за да им бъде още по-забавно – прескачаха огън. Всичко това бе организирано по инициатива на Исторически музей-Асеновград.

За първа година от Исторически музей-Асеновград са избрали да посетят няколко места в града, за да разкажат на децата интересни факти и легенди, свързани с празника Баба Марта. Преди дни уредници от музея посетиха Дневния център за деца с увреждания, утре те ще гостуват в ДГ „Зорница“, а днес бяха на гости, заедно с нас, на III „Б“ клас в ОУ „Отец Паисий“. Николета Костадинова първо припомни как изглежда Баба Марта – облечена в носия възрастна жена, с хурка в ръка. Тя разказа как в миналото празникът, свързан с нея е бил не само на 1-ви март, но и на 9-ти и 25-ти март. Тя припомни защо си подаряваме усукани конци от бяла и червена вълна или т.нар. мартенички, разказа и историята за Пижо и Пенда, чиито първообрази са на момче и момиче, които се обичали, оженили се и след сватбата им хората решили да обезсмъртят белият момък и червената невеста, като символ на любовта. Освен за интересните легенди, третокласниците научиха и за обичая мартуване, представен от Надя Янкова. Тя им показа и какво представлява хелидонът, с който преди доста години са играели малчуганите в района на Асеновград. Децата с вълнение изпробваха сами как се играе с хелидона, като научиха и че в него има много символи – като лястовичката, която символизира пролетта и новото начало. Децата и техният класен ръководител получиха и подаръци – мартенички и грамота за участие, но и те от своя страна бяха подготвили дарове за присъстващите, едни от тях бяха под формата на стихчета за Баба Марта.

Специален гост в училището днес бе и зам.-кметът Петър Петров, който пожела на децата и преподавателите много късмет и здраве и поздрави всички, отговорни за това тази хубава инициатива да се реализира в учебното заведение.

Следващата част от мероприятието за голяма част от децата бе най-интересна. Прескачането на огън в двора на учебното заведение. Първи се престраши директорът на училището Любен Жилков, последван от учителя по физическо възпитание Димитър Кумчев. След това дойде ред на децата, които бяха окуражавани и от други възпитаници на училището. Те им се радваха от прозорците на своите класни стаи.