По повод края на ловния сезон за диви прасета, разговаряхме с Д-р Георги Хаджиламбрев – председател на ЛРД „Сокол“ Асеновград. Той ни сподели, че тази година е бил изключително слаб и резултатите от него са незадоволителни. Причините за това са комплексни, въпреки добрата грижа и проведените ловно-стопански мероприятия. Според него, влияние са оказали засегнатите съседни ловни райони от африканската чума, поради което се наблюдава и миграция на дивата свиня. Наличие на изградени антитела в положителни проби в някои екземпляри, според него, говори за това, че се изгражда имунитет у животното, населяваща нашият регион. Рило-родопският масив се слави с най- голямата популация на дива свиня.

Груповият лов на дива свиня приключи на 8.01.2023 г. В момента може да се извършва излети на разселен дивеч,групов лов извън горския фонд и на вреден дивеч.

Радост и гордост донесе ловец от Тополовската дружинка, който отстреля диво прасе с рекорден размер на зъбите. Трофеят е най-голям , измежду всички останали трофей в сдруженията в страната.  Точките на предварителната комисия са 150, 34. Единственият по-голям е отстрелян от Тодор Живков преди много години.

Сподели и за друг повод за похвала, че от Бачковската дружинка е отстреляна алфа вълчица.

Тази година ЛРД“Сокол“ ще има юбилей. Сдружението ще отбележи 130 – години от неговото създаване. По традиция то ще бъде отпразнувано около майските празници. Предвиждат голям събор с киноложка изложба, междудружествено състезание по стрелба.