От учебната 2022/2023 г. всички училища в страната вече трябва да водят дневниците си само в  електронен вид, обявиха от Министерството на образованието. Това важи също за детските градини, Центровете за подкрепа на личностното развитие и другите образователни институции.

От Министерството на образованието припомнят, че още през 2016 г. е прието изискването за смяна на хартията с дигитален документ. Досега то бе прилагано частично, като директорите можеха да избират дали да поддържат електронна или хартиена документация, или едновременно и двете.

Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование на Министерството на образованието и науката вече е напълно готова.

Образователните институции разполагат с всички необходими условия да въведат електронния дневник. Услугата разбира се е безплатна, като в същото време ще спести средства за отпечатването на хартиените дневници. За изминалата учебна година за това са изхарчени около 200 000 лв.

През учебната 2022/2023 г. и с въвеждането на електронни досиета на учениците ще отпадне и воденето на хартиените лични картони. От септември хартиени могат да останат обаче ученическата книжка и личната карта. Ако училищното ръководство реши, бележникът също може да бъде само електронен.