Белинташ 2

От Министерството на околнтата среда и водите са коригирали заповедта за опазване на природна забележителност „Белинташ“, заради установено несъответствие в действителното местоположение на скалното образувание.

С нова заповед на министъра се обявява границата на природната забележителност Скален масив „Белинташ“ в землището на село Сини връх, община Асеновград.

Според Закона за защитените територии за цел на опазване е обявен забележителен обект на неживата природа – а именно скалното образувание Белинташ с дължина около 750 метра, ширина от 30 до 50 м и височина близо 35 м.

Както ни е известно, на мястото има следи от древнотракийско светилище с изключителна рядкост с културно-историческа и природонаучна стойност.

С новата министерска заповед се заличават старите поземлени имоти, които се явяват недействителни, и се посочват актуалните, на които се намира известната природна забележителност, които са с обща площ 22,416 дка.

Според приложение към заповедта, която ще бъде обнародвана в Държавен вестник, е описана и самата границата. В описаните режими на дейностите на територията на природния феномен се забранява разрушаването и изземването на скални маси, строителство и промяната на естествения облик, ловуването, паленето на огън,къмпингуването, замърсяване с отпадъци и други.

От Регионалната инспекция по околна среда и водите в град Пловдив пък ще отразят новата защитена територия в кадастралните карти и регистри за землището на село Сини връх, община Асеновград.