Началната заплата за учителите от 1 септември вече ще бъде в размер на 1486 лв. В сравнение със сегашното стартово равнище това е увеличение с 5%.

Средно с 5 %  ще се повишат и индивидуалните работни заплати на преподавателите в детските градини и училищата, уверяват от Министерството на образованието и науката.  Ръстът на заплатите в средното образование се явява втори за годината.

Повишението стана възможно след актуализацията на държавния бюджет за 2022 г., като близо 54 млн. лв. от предвидените допълнителни средства се разпределят за възнаграждения и осигурителни вноски за сметка на работодателя на педагогическия и непедагогическия персонал в училищата, детските градини и центровете за подкрепа.

Освен учителските заплати увеличение на възнагражденията ще получат и  ресурсните учители, възпитателите, ръководителите на направление „Информационни и комуникационни технологии“, логопедите, психолозите, педагогическите съветници, корепетиторите, хореографите, рехабилитаторите на слуха и говора и треньорите по вид спорт в образователните институции.

Минималната основна заплата за старши учител и старши възпитател ще бъде 1533 лв., а за главен учител и главен възпитател – 1592 лв. За заместник-директор се предвиждат най-малко 1675 лв., а за директор -1810 лв. Индивидуалните основни работни заплати на непедагогическия персонал пък ще бъдат увеличени с 4%.