На 25 юли Православната църква почита Успение на св. Анна, майка на пресвета Богородица.

Св. Анна е майка на Мария – бъдещата майка на Исус Христос. Тя се приема като един от основните християнски символи на майчинството. Църквата ни почита Св. Анна няколко пъти в годината. На 8 и 9 септември, когато се отбелязва Рождеството на Пресвета Богородица и се възпоменават нейните родители – Св. Йоаким и Св. Анна; на 9 декември, когато е зачатието на Пресвета Богородица и днес- 25 юли, когато е денят на смъртта или успението на Св. Анна.

Праведните Йоаким и Анна дълго време нямали деца, макар  вече престарели, желанието и молитвите им към Бога били толкова искрени, че той изпълнил молбата им. Един ден при Анна се явил Архангел Гавраил и й открил, че ще роди преблагословена дъщеря, чрез която ще се благословят всички земни племена и целият свят ще получи спасение. Затова Света Анна се счита за покровителка на семейството и на майчинството, смята се за закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.

Днес  екип на ТВ САТ КОМ посети параклиса в Асеновград, носещ името „Успение на Св. Анна“. Храмът е доста стар, като първоначален градеж. Намира се в непосредствена близост до камбанарията на църквата „Свети Василий Велики“. Oт източния си край параклисът е почти свързан с Етнографската къща. На днешния ден посетителите можеха да вкусят от ароматния курбан, както и да запалят свещ за здраве.