Малката Рабия, за която Ви разказахме в началото на седмицата,  спасена от екип на асеновградската болница и транспортирана до „УМБАЛ Пловдив“ със специализирана линейка от кампанията „Капачки за бъдеще“,  е стабилизирана и ще остане там поне 3 месеца.

Началникът на Отделението по Неонатология в „УМБАЛ-Пловдив“ д-р Диана Аргирова увери, че за бебето се полагат изключително много високо специализирани грижи. „На практика с колегите поддържаме живота й извън утробата на майката, сякаш все още е там, а това се постига благодарение на съвременната апаратура и на компетенциите на екипа“. посочи д-р Аргирова.

Припомняме, че момиченцето се роди едва 980 грама,  34 см в 28-та гестационна седмица. Преди да бъде изписано, вероятно то ще остане в лечебното заведение най-малко 3 месеца. Майката е била с тежка прееклампсия (повишено кръвно налягане), а половината повърхност от плацентата е била отлепена. Наложило се е спешно цезарово сечение, за да бъде спасено момиченцето. След раждането, тъй като бебето е с висока степан на недоносеност, акушер- гинеколозите и неонатолозите от асеновградската болница веднага са потърсили съдействието на републиканския консултант по Неонатология. С помощта пък на специализираната линейка , то е било транспортирано до Отделението по Неонатология в „УМБАЛ-Пловдив“. От там информират още, ще всяка година през отделението преминават между 150 и 200 бебета с различна степен на недоносеност, а близо 10% се раждат с тегло под 1 кг.