Доброволци от Доброволно формирование „Асеневци“-Асеновград, заедно с доброволци  от доброволните формирования към  общините Златица, Чавдар и Столична община, взеха участие в съвместно обучение на български и румънски доброволци. Това стана в учебен център за овладяване на бедствия в с. Белица, обл. Силистра.

Обучението се проведе  във връзка с изпълнение на проект „Съвместно доброволчество за по-добър живот“. Националната асоциация на доброволците в Република България, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и сродни организации от Република Румъния, бяха организатори на обучението.

Учебните модули включваха осъществяване на трансгранично сътрудничество в борбата с последствията от бедствия; основни уреди и съоръжения за гасене на пожари; изграждане на шлангови линии и гасене на пожари в различни условия;  оперативна защита при наводнения; търсене и спасяване на пострадали; евакуация на търпящи бедствие и др.

За участието в обучението доброволците получиха сертификати, а проведеното обучение спомогна за повишаване на теоретическата и практическата подготовка на доброволците, обменени бяха полезни практики по ограничаване на бедствията.