Увеличените пенсии през юли ще се изплатят без забавяне, за това увериха от Министерството на труда и социалната политика.

Според стандартния график за месеца, увеличените от 1 юли пенсии, ще се изплащат от 7 юли, обяви управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов, по време на информационен ден, посветен на промените в пенсионното законодателство през 2022 г. Чрез пощенските станции изплащането на пенсиите и добавките към тях ще започне от този четвъртък и ще продължи до 20 юли. Във всяка една от станциите е обявен предварителен график за дейността. Пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще получат сумите си на 7 юли. От Министерството на труда и социалната политика обявиха още, че от 1 юли е в ход изплащането на еднократната добавка в размер на 75 лв. на тези пенсионери, които отговарят на изискванията за завършен ваксинационен курс през май 2022 г.

Според данните, предоставени от Министерството на здравеопазването в НОИ, в това плащане са включени близо 3600 пенсионери. От началото на годината броят на имащите право на тази сума достигна 755 900 души.