Елмира Кадир
Елмира Кадир

Днес Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ връчи шестите годишни награди „Читател на годината – 2021”. Грамоти и награди връчи зам.-кметът, инж. Петър Петров. Ето с какви думи се обърна той към децата, които обичат да четат и към родителите им, които им показват пътя към познанието: „За мен е удоволствие да съм част от церемонията по връчване на наградите за „Читател на годината – 2021″. В свят на все по-развиващи се технологии да отделяш време за четене е доста трудно, но съм сигурен, че все повече малки и големи асеновградчани намират забавление в четенето. Книгата може да ни отведе и до най-далечни места, да ни разкрие непознати светове и да ни обогати духовно. Сигурен съм, че нашите деца и внуци все повече ще разлистват страниците и ще се впускат във вълшебството четене.“

„Целта на конкурса е да стимулираме четенето, особено при децата, защото знаем, че ако човен не посещава библиотеката в ранна детска възраст, вероятността да я посещава като възрастен е много  малка.“, каза директорът на библиотеката, Милена Марковска.

А от малките читатели до 14-годишна възраст, най-много книги, 110 на брой, през миналата година е прочела четвъртокласничката от ОУ „Христо Ботев”, Елмира Кадир. Тя сподели, че обича книгите защото ѝ носят много нови знания. Любимата ѝ книга е „Лили чудото“.

Част от наградите за победителите е да отпразнуват рождения си ден в градска библиотека заедно с другите участници. Така на 17 ноември за Елмира ще има празник в храма на книгите. Рожден ден в библиотеката ще има и за миналогодишната победителка, която не успя да празнува през 2021 г. заради пандемията.

Второто място при децата от 0 до 14 години бе за Елица Кимилова, която е прочела 59 книги. Елица бе „Читател на годината“ за 2020 година.

На трето място се нареди Йорданка Михайлова, третокласничка СУ “Св. Княз Борис I”, която е прочела 50 книги.  Още едно трето място бе присъдена тази година в конкурса, а то е за Пламена Запрянова от 1-ви клас на ОУ „Ангел Кънчев“.

Със специалната награда „Най-любознателно дете” също бяха отличени две деца Лора Танчева с 53 прочетени книги и Яна Даскалова с 93 прочетени книги. Заслугата за наградата е съвместна с техните родители, тъй като дечицата още не могат да четат, а приказките и стихчетата се четат от мама и тате.

При възрастните „Читател на годината“ стана Грета Трайкова с прочетени 153 книги.

Втора стана Анастасия Иванова на 82 години, прочела 150 книги. Тя сподели, че посещава библиотеката от 8 годишна. На трето място стана Серафим Луков с прочетени 130 книги. Той пожела всички деца да четат като него, не само уроците в училище а и странична литература.