Метален кръст, висок 10 и половина метра. от днес се издига край село Новаково, до параклиса  Св. Троица. Той е дело на новаковската ловна  дружинка и жители на селото.

Близо 5- тонен е железният кръст, висок е 10,5 м. и широк 6 м. Той беше монтиран днес, а скоро ще бъде осветен, като така ще се забелязва на поне 15 км., планират новаковци.

В ловната дружинка в селото членуват лекари, инженери, интелектуалци, агрономи, офицери, математици и информационни специалисти, учители и хора с др. професии, но все знатни хора, обяснява  Димитър Христев, който е местен краевед и учител.

Димитър Христев

Петър Калоферов е човекът, събирал средствата, а всеки от дружинката е дал своята лепта, обяснява Димитър Христев. Различна сума. А основните спонсори за изработването на кръста са Христо Михайлов и зет му – Георги Желязков. Голям дял за монтирането на кръста има Станимир, който разполага със собствен кран и вишка, с която го боядисаха. Скоро ще го осветим с два соларни прожектора и ще свети и през нощта, допълва той.