През далечната 1923 г. в родното село на Николай Хайтов – Яврово, се основава читалище, което и до днес е сред най-активните в региона. Тук се организират творчески срещи, концерти, празници, които винаги се радват на силен интерес сред жителите и гостите на китното планинско село. Тази събота, 9-ти септември, с богата празнична програма Яврово отбеляза 100-годишния юбилей на НЧ „Пробуда-1923“. Век след създаването му, край читалището се събраха стотици хора, които се насладиха на изпълненията на обособената в двора сцена. На нея се изявиха певчески и танцови състави, както и солови изпълнители. Имаше и гости от Асеновград, уважили годишнината. Вокална формация за стари градски песни „Абел“ излезе първа на сцената и изпълни няколко песни, които, според аплодисментите, се харесаха на публиката. Четирима представители на новосъздадената в Асеновград школа по танци „Tifo Dance Hub“ също допринесоха за празничното настроение. Изявите продължиха няколко часа, като бяха изключително завладяващи. Сред официалните гости бяха кметът на Куклен Мария Белчева и председателят на Общински съвет-Куклен Елена Филева.

По време на празника бе представена и книгата „За Яврово с любов“, чиито автори са Таня Костадинова, пресаташе на пловдивската пожарна и явровка по душа, и Тодорка Дамянова, секретар в читалището, която не е родом от Яврово, но това не й пречи да обича и познава населеното място повече от всеки друг. Книгата е в тираж от 500 броя и средствата от нея са изцяло предназначени за читалището.

Таня Костадинова, облечена в красива носия, бе и водеща на събитието. Тя демонстрира още един свой талант. Със своя чар и сладкодумие, тя допринесе за приятното протичане на празника.

А в двора на читалището, освен празнична сцена, имаше и богата трапеза, представяща типични за региона ястия. Тя бе подготвена по проекта „Пътуваща седянка на хора с увреждания от община Куклен“.

Повече от празника гледайте утре в новинарската ни емисия от 19:30 ч. и 22:00 ч.!