Телевизия ТВ САТ КОМ

12 май – Световен ден на медицинските сестри

Поради широкия диапазон на задължения и способности, които има медицинската сестра, професията е в челните позиции на 10-те най-престижни професии, заедно с тези на учения, лекаря, полицая и свещеника

 12 май се отбелязва като Световен ден на медицинските сестри от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри.

Датата е определена според рождената дата на Флорънс Найтингейл (1820 – 1910),която е английска медицинска сестра, организираща отряд санитарки да оказват помощ на ранените по време на Кримската война. Тя създава и разработва първата система за подготовка на средни и младши медицински кадри във Великобритания. Пише и няколко книги, които по-късно са използвани като учебници по здравни грижи.Гениална в организацията и нововъведенията, Флорънс Найтингеил допринася за пълната промяна във възгледите към професията, като я превръща в ценна и уважавана от обществото.

В днешно време, празникът на медицинските сестри цели да обърне общественото внимание към значението на грижите, които те полагат за пациентите.В настоящото  пандемично време медицинските сестри редом с лекарите са на първа линия в борбата срещу коронавируса. Нека им е честит празника, да бъдат здрави  и все така самоотвержено да полагат грижи за човешкия живот.

Ирина Иванова

Exit mobile version