Празнично бе днес на ул. „6-ти януари“ в Асеновград. Пред паметника на ген. Виктор Дандевил около обяд започнаха да се събират всички, участващи в празничната програма по повод 146-та годишнина от Освобождението на града, както и такива, които искаха да наблюдават честването. То започна с маршови ритми, изпълнени от представителния духов оркестър на ВВС. След това командирът на 4-ти артилерийски полк полковник Красимир Ташев поздрави почетния караул.

Водещ на програмата бе Ангел Димитров. С встъпителни думи той разказа накратко защо днес честваме годишнината от Освобождението на Асеновград от османско иго. В памет на загиналите за нашето Освобождение бе отслужена заупокойна панихида от местни свещеници, а слово, по повод паметната дата 18-ти януари 1878 г., произнесе директорът на Исторически музей-Асеновград Иван Дуков. Той не пропусна да отбележи, че всъщност освободителите на града пристигат тук навръх Богоявление, тъй като по стар стил дата е 6-ти януари. Иван Дуков припомни, че в експозицията на Историческия музей може да бъде открита преписка, намираща се на последната страница на църковна книга. “Подтикът някой да посегне на богослужебна книга, за да увековечи дадена случка, е свързан преди всичко с усещането за съдбовността на момента“, каза Дуков. В преписката се казва именно за събитията в деня на Освобождението.

Патриотичен поздрав отправиха ученици от ОУ „Ангел Кънчев“. Последва поднасяне на венци и цветя пред паметника на генерал Дандевил. Официалните лица, представителите на Общината, на Общинския съвет, на институции в града и граждани сведоха глави в знак на признателност. Всички присъстващи паднаха на колене, за да почетат загиналите за свободата. Последва и химнът на република България.

Подробен материал от честването очаквайте през почивните дни по телевизия ТВ САТ КОМ.