брой таксита в община Асеновград
брой таксита в община Асеновград

155 броя таксита ще имат право да работят на територията на общината през следващата 2022 г. Това предстои да се гласува на сесията тази сряда от Общинския съвет в града. Докладната записка е внесена за разглеждане от зам.-кметът инж. Стоян Димитров.

Със свое решение от 2020г., ОбС е определил максималният брой на такситата за 2021 г. да е 155. Издадените разрешителни на таксиметров превоз на пътници са на 136 автомобила. Възоснова на това и тази година бройката таксита, с право да работят на територията на общината ще е 155, а колко от тях ще получат разрешение да упражняват превоз на пътници, предстои да разберем.

Всяка година съветът определя броя на таксиметровите автомобили, работещи на територията на общината, в изпълнение на разпоредбите на Закона за автомобилните превози.

С този Закон и Наредба №34 на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, се определят условията и реда за извършване на таксиметровия превоз на пътници с леки автомобили с българска регистрация. Таксиметровите превози на пътници се извършват от регистрирани превозвачи или от водачи, извършващи дейността от името на регистриран превозвач, но за своя сметка, с леки автомобили до седем места, включително мястото на водача, с електронен таксиметров апарат с фискална памет, след издаване на разрешение за таксиметров превоз на пътници.