Телевизия ТВ САТ КОМ

20 години Oтделение по хемодиализа МБАЛ Асеновград

20-годишен юбилей от създаването си отпразнува днес Oтделението по хемодиализа към МБАЛ Асеновград. С вълнуващо тържество в заседателната зала на болницата медици, медицински сестри, технолози и санитари отбелязаха кръглата годишнина. Отделението е открито на 1 юли 1996 г. с началник д-р Мартев и екип, с огромното съдействие на д-р Никола Тодоров, тогава завеждащ Второ вътрешно отделение.

Тържеството откри управителят на болницата д-р Иван Червенков, поздравителни адреси от кмета на община Асеновград д-р Емил Караиванов и д-р Христо Грудев, депутат, прочете д-р Георгиева, началник Oтделение по хемодиализа.  Много цветя и подаръци за отделението и работещите в него поднесоха техни колеги. С много вълнение началник отделение д-р Надежда Георгиева благодари на създателите на отделението, на всички свои колеги в отделението и в цялата болница, на медицинските сестри, технолозите, санитарите и на всички, без които отделението няма как да съществува.

20 години  е много време, един сериозен юбилей, каза д-р Иван Червенков, управител на МБАЛ Асеновград. Искам да пожелая на всички работещи в отделението, начело с д-р Георгиева, на всички, които са дали нещо за него – и в миналото и тези, които сега са част от него, много здраве, успехи и все така дръзновени! Това са хора професионалисти, които няма да се спрат, сигурен съм пред нищо, за да облекчат всички страдания на пациентите и отделението да върви все напред.

Д-р Георгиева: „Благодаря на всички колеги, на създателите на отделението – д-р Тодоров, д-р Мартев, на целия екип, на колегите които в момента работят в отделението и в цялата болница. На медицинските сестри в отделението, това е може би стълба на такова отделение, защото без тях просто не може да съществува, на технолозите, на санитарите, на всички, с които работя.  

Д-р Никола Тодоров: ‘’Асеновград имаше остра нужда отделение по хемодиализа защото имаме константна величина от около 30-40 души годишно, които се нуждаят от това за да живеят, каза д-р Тодоров. Ако няма хемодиализа, тези хора загиват. До създаването й те бяха пръснати по ВМИ и в Окръжна болница. Проблемът за нуждата от диализа в нашия град беше назрял, за съжаление всичко ставаше много трудно, бяха трудни години, голяма бюрокрация, но накрая казаха „Да!”. Активно съм участвал в създаването на две отделения – Второ вътрешно и Хемодиализата, затова в съзнанието ми са се запечатали всички перипетии по трънливия път на създаването на диализното отделение. Нашите болни бяха пръснати в двете диализи на ВМИ – предимно и Окръжна болница. Последният случай преля чашата- един млад технолог от Тютюневия Монопол трябваше да ходи на диализа три пъти седмично до Смолян. Човекът се принуди да се пресели да живее там. Беше истински ад, по телефоните търсим из цяла Южна България кой може да я направи.

Ние от пет години действахме активно да се разкрие диализа в Асеновград. Ходих до министерството, до всички възможни управленчески звена в Пловдив и София. Все удряхме на камък- „Пловдив е близо няма нужда” При последното ми ходене в София зам.- министърът ми каза откровено: „Проблемът не е в нас”- и ми показа писмо от администрацията на нашата болница, в което пише ,”АСЕНОВГРАД НЯМА НУЖДА ОТ ДИАЛИЗА, ЗАЩОТО ПЛОВДИВ Е БЛИЗО И Е СКЪПА ЗА ОБЩИНАТА”. Министърът обаче ме разбра и ме прати при д-р Ябълкова, която отговаряше за диализите в България. Беше труден човек, но се разбрахме, че ще ни разрешат, но при условие ние да си намерим апарати. Бяха бедни и трудни години. Отидох при тогавашния кмет доц. Тодоринов и му разказах историята. Той ми даде личния си телефон с думите: ”Докторе, ако някой спъва изграждането на диализата ще ми се обаждаш по всяко време!” И се започна изграждането на отделението в новата част на болницата. Неоценима помощ като консултант ни оказа д-р Ставрев, началник отделение на диализата във ВМИ Пловдив. Оставаше другия въпрос: Как да купим тези апарати, които са много скъпи? За наша радост Кор Ваулда, холандецът, който донесе много холандска помощ за болницата ни обеща стари рециклирани апарати. Министърът предложи диализата да бъде към нашето второ вътрешно отделение, както са половината от диализите в България. Но като виждах колко добре е подготвен д-р Пламен Мартев, който дойде от Добрич, където е бил началник на диализното, сметнах че е по-добре отделението по диализа да бъде самостоятелно под ръководството на колегата. За разработването на хемодиализното отделение и обучение на кадрите заслугата е на д-р Пламен Мартев, отличен специалист в тази област.
И така през 1996 година беше открита диализата. Доц. Тодоринов не беше вече кмет и както става често други прерязаха гордо лентата. Но истината трябва да се знае. Нашите болни вече 20 години не ходят немили недраги из района.“ А относно спешната диализа приносът и удобството е неоценимо, каза още д-р Никола Тодоров.

 „Диализата е едно уникално нещо, това е едно голямо постижение в медицината и аз се радвам, че макар и много трудности и по много трънлив път, успяхме да направим тази диализа, през която минаха стотици болни, спасени са много хора с остра бъбречна недостатъчност. „

Отделението по хемодиализа в асеновградската болница започва работа с 5 рециклирани апарата и 7 пациента. През 2008 г. то е преместено в новото крило на болницата, където функционира и в момента.

 {gallery}/media/jw_sigpro/users/0000000050/hemodializa{/gallery}

Exit mobile version