Мариела Лентова, Йоана Георгиева и Александра Алексиева са трите момичета, приготвили едни от най-вкусните кулинарни изкушения, изработени специално за обичая „Мяукане“ тази година, който се проведе в село Болярци. Конкуренцията и тази година не бе никак слаба.

От купените торти на първо място бе определена Мариела Лентова, втори са Василена Николова и Лили Вълканова,  а на трето място Даниела Гуджева.

При домашно приготвените торти първа е Йоана Георгиева, втора е Даниела Велкова, трета Даниела Михайлова.

За най-голяма майсторка при правените пити бе определена Александра Алексиева, втора е Анелия Теофилова, трета е Нина Кръстева.

Общият брой на участничките тази година бе 15. Младите момичета бяха подготвили прекрасни кулинарни изкушения- торти, баници, баклави и тутманици. По традиция този обичай се извършва на Йордановден.

Повече от два часа  20 ергени обикаляха из болярските къщи, в които живеят моми, за да вземат саморъчно приготвените от момичетата вкусотии. Някои от участниците в ритуала бяха традиционно пременени Чуваха се гърмежи от пиратки и разбира се викове с характерното за обичая „Три- пет мяу, хайде котараци за момата и за нейната торта!“.

Тази година като водач на групата и дългогодишен ерген бе определен Петър Николов.

Младите момчета коментираха, че тази година участват в най-слънчевото „Мяукане “ до сега.

Подробен репортаж от събитието може да гледате утре вечер след новините в 19:39 ч. и 22:00 ч.в рубриката „Тема от деня”.