Заря

Концентрацията на фини прахови частици във въздуха в новогодишната нощ се е повишила 3 пъти, за това информират днес от Министерството на околната среда.

„Категорично, в големите градове, със или без общинска заря, има сериозно покачване на концентрацията на фините прахови частици в атмосферния въздух след полунощ. И фактът, че фойерверките замърсяват въздуха, е безспорен“, коментират от Министерството на околната среда и водите.

В сравнение с вечерните часове на 31 декември 2021 г. и сутринта на 1 януари 2022 г. над големите градове концентрацията на фините прахови частици във въздуха спрямо тази новогодишна нощ е била 2-3 пъти по-висока.

От МОСВ са категорични, че подобряване качеството на атмосферния въздух ще бъде приоритет на правителството и на министерството.

Предвиждат се близо 15 млн. лв. за разширяване и модернизиране на системата в посока на това да се идентифицират местата и източниците на замърсяване, а 1,4 млн. лв. допълнително ще се инвестират за укрепване на съществуващата система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух.