Повече от 300 снегопочистващи машини обработват пътищата в районите със снеговалеж, с цел осигуряване на безопасно за шофьорите пътуване по републиканските пътища. Най- интензивни са дейностите по обработката на пътищата в усойните места, където има условия за заледяване. От АПИ уверяват, че при необходимост, в почистването ще бъдат включени още машини.
На АМ „Тракия“ до тунел „Траянови врата“ работят 23 машини.
За метеорологичните прогнози постоянно се следи от екипи, за да може при необходимост, да се предприемат действия за обработка на трасетата, с цел осигуряване на проходимостта на пътищата. С приоритет са автомагистралите, също най-натоварените първокласни и второкласни пътища и проходите, които осигуряват връзката между Северна и Южна България.
От агенция „Пътна инфраструктура“ се обръщат с апел към шофьорите да тръгват на път с автомобили, кото са подготвени за зимни условия, както и да карат със съобразена с условията скорост, без да се предприемат рискови маневри и изпреварвания. Актуална информация за пътната обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа шофьорите могат да получат от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, също и на денонощния телефон: 0700 130 20 в АПИ.

Пътищата в планинската част на община Асеновград също са опесъчени и отворени за преминаване.