5 178 души ще държат матура по БЕЛ на поправителната сесия през август, информират от МОН.
5178 души са подали заявление за явяване на първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература на сесията през август-септември. В това число влизат хора, които не са успели да положат успешно изпитите си както през месец май, така и през минали години.
Припомняме, че на 17 юли изтече крайният срок за подаване на заявления за допускане до държавните зрелостни изпити за сесията август-септември.
На втория задължителен държавен зрелостен изпит по избор заявления са подали 4826 души.
През сесията август-септември отново дисциплината „Биология и здравно образование“ е най-желаният предмет за втори зрелостен изпит, следвана от „ География и икономика”. Най-слабо желаните за втора матура предмети са „Химия и опазване на околната среда“ и „Испански език“ – съответно с по 3 и 4 подадени заявления.
За трета матура по желание за септемврийската сесия са кандидатствали само 11 души.
Зрелостният изпит в сесията август-септември по български език и литература ще се проведе на 28 август. Втората задължителна матура – на 29 август, а изпитите по желание, ще са в периода от 30 август до 5 септември по график, който ще бъде обявен допълнително от Министерството на образованието и науката.