56 семейства са кандидатствали до момента в дирекциите „Социално подпомагане“ за отпускане на еднократна помощ от 375 лв. след наводненията в страната. Със средствата те могат да посрещнат най-спешните си нужди – от храна, дрехи или възстановяване на лични документи например.

В Асеновград не са установени такива семейства, на които да бъде предложена еднократната помощ, съобщиха от местната дирекция „Социално подпомагане“.

В населените места, обявили частично бедствено или бедствено положение, общините сформираха комисии за оглед на нанесените щети, които все още се уточняват.

В първия ден след обилните валежи социалните работници се включиха в обходите на пострадалите райони. Бяха установени 221 семейства, чието имущество е пострадало от наводненията. Най-много са в Перник – 87, в София-област- 55, Благоевград – 32, и Пазарджик – 30. Право на еднократна помощ имат собствениците на законно построени и единствени жилища или хората, които имат учредено вещно право на ползване на тези жилища. Отпуснатите средства ще може да се изплащат по банков път или чрез „Български пощи“.