St Joseph with Infant Christ in his Arms, by Guido Reni

Православната църква чества на 26-ти декември Втори ден от големия християнски празник Рождество Христово, Събор на Пресвета Богородица, Свети Йосиф Обручник на Пресвета Богородица, Свети цар и пророк Давид, Свети апостол Яков – брат Господен.
В България този ден се отбелязва като Ден на бащата и бащинството от 1997 година. Денят на бащата съществува почти навсякъде по света в чест и прослава на бащите и тяхната родителска грижа към децата и семейството. Денят на бащата е в духа на религиозната традиция. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня.
Според Библията, Св. Йосиф е от царски род, но живял в добродетелна бедност, бил дърводелец. На 80 години останал вдовец. По Божията воля му била поверена честта на младата Мария, която девствена заченала от Господа – бъдещата  майка на Спасителя. Нарекли Йосиф с името Обручник, което означава благословен годеник. Той бил принуден да търпи подигравките на хората, че е на преклонна възраст, а младата му жена родила, без да имат плътски отношения и брак в пълния смисъл на думата. Той бил добър земен баща на Иисус Христос – Божия син. Справил се с изпитанията, благодарение на Божията подкрепа, която му давала сили. Йосиф живял до 110 години, осигурявал прехраната на семейството си с честен труд и имал праведен живот. Такова е и посланието на този ден, посветен на бащите. Те са опората и сигурността, от която се нуждае семейството.                                                                 Този ден в различните страни се празнува по различен начин и на различни дати.          Снимка: Интернет