До 2021 г. трябва да бъдат изградени нови 79 услуги, в това число Дневни центрове за лица с тежки увреждания, Центрове за специализирана здравно-социална грижа за лица с психични разстройства и Центрове за специализирана здравно-социална грижа за възрастни хора. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова. Предвижда се до 2021 г. от специализираните институции да бъдат изведени 470 лица и да бъдат закрити до 10 специализирани институции за лица с психични разстройства и интелектуални затруднения.

Финансирането на деинституционализацията ще е със средства от държавния бюджет, Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. 

Предстои изграждането на мрежа от социални услуги и пилотни интегрирани здравно-социални услуги в общността за възрастни хора, лицата с тежки увреждания, психични разстройства, интелектуални затруднения, болест на Алцхаймер и други форми на деменция, подчерта зам.-министър Димитрова. Приоритет е подобряване качеството на живот на хората с увреждания и възрастните хора, допълни тя.