зелен сертификат
зелен сертификат

От следващия месец издадените европейски зелени сертификати за завършен курс на ваксинация ще бъдат с  валидност 270 дни от датата на последната доза, съобщиха от здравното министерство.

Тази промяна се налага заради решение на Европейската комисия с дата 21.12. 2021 г., чрез което се прецизират периодите на валидност на зелените сертификати, въвеждайки  единни правила за държавите от Европейския съюз. Нововъведенията обхващат издадените сертификати за приключен ваксинационен курс с еднодозови и двудозови ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата.

Еевропейските зелени сертификати, които са издадени до момента за завършен ваксинационен курс срещу Ковид, ще продължат да действат на територията на Европейския съюз с новите срокове, без да се налага тяхното преиздаване. Тяхната валидност ще може да се следи чрез специализирани мобилни приложения. За страната ни COVID CHECK BG е официалният валидатор.

 Нови правила за обозначаването на бустерна доза при поставяне на ваксина с еднодозовата ваксина на Janssen бяха приети от Европейската комисия. Според тях бустерната доза в цифровия сертификат ще бъде обозначена като „2/1“, което от своя страна налага преиздаването на  документите.