Абитуриентите трябва да подадат еднократно декларация за това, че ще се осигуряват здравно сами, след завършване на училище, напомнят от Териториалната дирекция на НАП в Пловдив. Това се налага, тъй като в общия случай учениците завършват средното си образование до края на юни на текущата година, а биха започнали следването си във висше учебно заведение през септември или октомври, като в този период те не са осигурени за сметка на Държавния бюджет. Декларацията, абитуриентите трябва да подадат до 25- то число на месеца, следващ този, на възникване на задължението. Тоест, ако учениците от 01.07.14 г. трябва сами да внасят здравноосигурителни вноски, то е необходимо до 25.08.14 г. да подадат в НАП, по постоянен адрес, въпросното заявление, уточняват от дирекцията в Пловдив.
  
Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от 3 дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими вноски.
  
Абитуриентите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, чрез електронната услуга на НАП.