бежанци

Гражданите на Украйна, които пристигат на територията на област Пловдив и биват настанени, вече могат да получат адресна регистрация. Това може да стане във всички Районни управления на полицията в общините в областта. По време на заседание на постоянно действащия щаб „Пловдив – Украйна“ стана ясно, че опцията е достъпна от началото на настоящата седмица.

По закон гражданите и юридическите лица, които са предоставили подслон на чужденци, са длъжни в срок от 3 дни да уведомят писмено службата за административен контрол на чужденците към МВР или районното управление на МВР по местонахождение. Домакините трябва да предоставят имената на чуждите граждани, датата на раждане, гражданството, номера и серията на документа за самоличност на всеки настанен чужденец. Процедурата по адресна регистрация е различна от тази за регистрация на чуждите граждани за предоставяне на временен или бежански статут за пребиваване на територията на България. Тази процедура се предоставя от Държавната агенция за бежанците.

Склонни ли са асеновградчани да предоставят подслон на бежанци от Украйна, гледайте тази вечер в информационната емисия  „Дневник“ от 19:30 ч. и 22:00 ч. по ТВ САТ КОМ