Социален патронаж
Социален патронаж

Скокът на цените на хранителните и други продукти и стоки, както и на услугите в последните месеци, е причина за преразглеждане на бюджетите на социалните услуги, които се предлагат в община Асеновград. Така размера на средствата за един храноден ще са достатъчно, за да се изготви пълноценно меню за потребителите на услугите, според изискванията.

С наближаването на 2022 г., предстои и обявяването на нова обществена поръчка за доставка на готова храна за децата и лицата, ползващи социални услуги в община Асеновград. С оглед на това директорите и управителите на социалните услуги преразгледаха бюджетите си и предложиха размер на средства за един храноден, който да съответства на изискванията за приготвяне на пълноценно меню за потребителите си. Справка за размера на средствата, приети през 2019 г., например, показват, че тогава за  потребителите на Домашен социален патронаж-средната месечна такса за един храноден за едно лице е била 3,50 лв., а при Общинската услуга за диетично хранене на диабетно болни лица към Домашен социален патронаж, средната месечна цена за един храноден за едно лице е била 2,50 лв..

Общинският съвет ще разгледа и вземе решение на предстоящата сесия относно предложените суми за един храноден, а то ще влезе в сила от 1 януари. За Домашния социален патронаж се предлагат три варианта на меню, като цените са от 4.50 до 5.50 лв. на храноден.

Общинската услуга за диетично хранене на диабетно болни лица към социалния патронаж е с цена до 5.00 лв с ДДС на храноден.

До 6.00 лв. да е храноденът в Дома за пълнолетни лица с физически увреждания, а до 5.50 лв. да е за потребителите на ДЦДУ към Комплекс за социални услуги.

Храноденът в ЦНСТ за деца/младежи с увреждания – до 6.00 лв, а Центъра за деца без увреждания в с. Нареченски бани, с капацитет 10 места – до 6.00 лв.

В ЦНСТ за деца без увреждания в Нареченски бани с капацитет 15 места – с храноден до 6.00 лв.