Анестезиолози от Асеновград също честваха своя празник днес. Както всички специалности, така и анестезилогията е една много отговорна и трудна професия. Началото й е поставено още от както съществува човечеството и болката. Още в древността Асклепий е правил опити да обезболява с така наречената „Непенте“ или отвара от билки. Хипократ, пък, е опитвал и с различни алкохолни напитки, но в много от случаите се е достигало до летaлен изход за пациента.
   Анестезиологията, като професия, е започнала в Бостън от Уилям Мортан. Той е имал пациент с тумор на челюстта. Успял е да му постави обезболяваща упойка, като след края на интервенцията, пациентът е бил в добро състояние. Така е започнало разработването на различни болкоуспокояващи лекарства.
   В Асеновград нача
лото на същинската анестезиология е поставено през 1965 г. Именно днешният празник бе поводът, заради който екип на ТВ САТ КОМ гостува на анестезиологичното отделение в МБАЛ Асеновград. Там открихме специалистите, които се подготвяха да отбележат празника си, въпреки забързаното ежедневие и напрегнатата работна обстановка. Пред нашата камера доктор Кръстю Кръстев- живата история на тази специалност в нашия град- разкри, че в началото на кариерата му е било доста трудно и напрегнато. Работата на анестезиолога се е вършела от хирурзите. На по- късен етап, обаче, когато се е случил напредъкът в медицинските технологии и средствата за обезболяване са се променили, вече и професията, за която говорим, е била обособена като отделна специалност. Доктор Кръстев разкри още, че се гордее със своите последователи. Такава е и доктор Красимира Караманова, която разкри какво означава за нея призванието й да бъде анестезиолог и какви качества трябва да притежава един добър специалист. Тя обясни, че за нея професията й вече е станала начин на живот. А за да бъде един лекар добър специалист, независимо в коя област, освен знанията и уменията, които е необходимо да притежава, той трябва да е преди всичко хуманен. В отделението открихме и доктор Петя Пиляфова, за която празникът бе двоен. Освен Международния ден на анестезиолога, тя празнуваше и първия си работен ден, като лекар анестезиолог. Като млад кадър тя разкри каква трябва да е мотивацията на един специалист, за да успее в кариерата си. Доктор Пиляфова обясни, че той трябва да е любознателен и амбициозен.
   И тъй като днес е и Международния ден на авиацията, специалистите от Асеновград споделиха, че всяка една анестезия е равна по трудност и специфика на провеждането на един полет.