Една от супер храните, които имат антивирусни свойства е аронията. Според учените редовната й употреба в храненето на човека може да го предпази от редица болести. Тя е подходяща и за борба срещу коронавирус, защото има мощни антиоксидантни качества, необходими за всяка клетка на човешкия организъм. През последните години множество научни изследвания в страната и чужбина доказват лечебните свойства на аронията.

Според учените аронията съдържа рекордно количество полифенолни вещества – пет пъти повече от гроздето и грейпфрута. Живият сок от арония е вкусна и лечебна напитка. Той съдържа огромни концентрации на йод и манган, множество витамини, минерали и микроелементи, както и аминокиселини, които са жизнено необходими за здравето на човека. Неслучайно още от 50-те години на миналия век учените поставят аронията на първо място сред поливитаминозните плодове и я включват в състава на космическата храна. През последните месеци аронията е препоръчвана за засилване на имунитета в борбата срещу коронавирус.

Пламен Калинов – производител на продукти от арония

„Нещо истинско и българско, което действа на клетката, укрепва клетъчната мембрана и не допуска вирусите да влизат в клетката. В аронията има огромно количество биофлавоноиди и витамин С. Изследвания има както в България, така и в Япония и на много други места. Ползвайте си българската арония.“

Международни изследвания доказват, че редица заболявания се повлияват благоприятно от приема на сок от арония, който е без захар, добавки и консерванти. Сред тях са сърдечно-съдовите, хипертония, захарен диабет, щитовидна жлеза, колит, гастрит, повърхностни и дълбоки вени и др. Препоръчителната доза е 50 милилитра на ден, които се допълват със същото количество вода и се приемат 15 минути преди хранене. Може да се консумира и в комбинация с кисело мляко. От година сушени плодове от арония се предлагат и като дражета с натурален шоколад, които са подходящи за хора с ниско кръвно налягане, за спортисти и бременни жени.