В над 380 училища и детски градини ще бъдат изградени нови площадки за обучение по безопасност на движението. За целта са отпуснати близо 800 хил.лв., показва информация на Министерството на образованието. Проектите се финансират по Националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“. По-голямата част от средствата – почти 600 000 лв., са предназначени за 249 училища, а останалите 200 000 лв. ще отидат в 135 детски градини. Една от тях е асеновградската ДГ „Мир“. Нейният проект е сред одобрените. Припомняме, че в други детски градини в Асеновград, като ДГ „Асенова крепост“, вече има изградени подобни площадки и децата там се забавляват изключително много, научавайки повече за правилата за безопасност на движението.

Иначе самите проектите предвиждат осигуряване на външни и вътрешни площадки, както и закупуване на оборудване. Това оборудване включва специални светофари, пътни знаци, конуси и др. „Целта е формиране на умения за безопасно поведение на пътя, което да доведе до намаляване на инциденти с деца и ученици по пътищата“, казват от МОН.

За тази година финансирането бе увеличено със 100 хил.лв. През 2020 г. и 2021 г. по програмата бяха одобрени предложения за близо 1 400 000 лв., с които са осигурени условия за обучение в 375 училища и 181 детски градини.