Какъв е произходът на парите, кои са първите средства за размяна и как са се променяли те във времето – това научиха деца от Асеновград на днешното занимание, част от „Ваканция в библиотеката“. 

Това, че инициативите и заниманията в Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ са повече от полезни и оригинални, пролича за пореден път днес. Една от презентациите, подготвени за децата, включили се във „Ваканция в библиотеката“, бе с акцент „Произходът на парите“. Тя бе представена от директора на библиотеката Милена Марковска по един интересен за малчуганите начин, подобно на интерактивен урок, в който те участваха активно, отговаряйки на въпроси и правейки предположения за това, какво представляват парите, за какво се използват и други подобни.
Благодарение на презентацията децата научиха, че в миналото парите не са изглеждали така, както ги познаваме в наши дни, че по време на натуралното стопанство хората дори не са имали нужда от платежно средство, тъй като са произвеждали всичко, което им е било необходимо. По-късно се появява бартерът и хората започват да разменят стоки. Първите пари пък са ценни предмети или суровини, като риба, ориз и други, наричани стокови пари. Те били различни за различните места по света. По-късно миди и раковини се използват като платежно средство в световен мащаб, за да се стигне до монетите. Всичко това и още непознати за децата факти бяха представени в библиотеката. Те също така имаха възможност да се запознаят и с различни валути нагледно.

А какво са парите за децата, може да научите тази вечер в новинарската ни емисия!