Един от множеството параклиси край Асеновград е „Св. Христофор“. Параклисът е в изключително лошо състояние, поради което група от хора се заемат да го ремонтират. Те търсят съмишленици и подкрепа – било то финансова или с доброволен труд. 

Вчера, рано сутринта, се отправяме към едно живописно място. Тръгваме по пътека „Кутрата“, която макар и малко стръмна, компенсира с невероятна гледка, разкриваща се пред погледа. Така стигаме до параклис „Св. Христофор“, където видимо тече усърдна работа. Тук срещаме хората, заели се със задачата параклисът да придобие напълно нов вид. Един от тях е Киро Караджов или както го наричат – майстор Киро. Той сподели, че параклисът има нужда от спешен ремонт, поради което тук вече се работи повече от седмица.  Работещите тук всъщност са строителна бригада и често са по обекти заедно. С подобна безвъзмездна инициатива също не се захващат за първи път. Те са помогнали за обновяването на още два параклиса в района, сред които познатият като „Св. Сотира“. Христо Паламидов, част от работещите, прикани всеки, който има желание, да се включи сега в обновяването на параклис „Св. Христофор“. Иначе има и други хора, които се отзовават и помагат – едни със средства, други – с материали. Но благородните жестове не са много и засега не са достатъчни, за да може параклисът да бъде обновен. Ето защо се търсят още доброжелатели.

Параклис „Св. Христофор“ е построен около  XVII-XVIII век, подновен е през 1872 година и после отново през 1954 година. Отново с помощта на хората тук са поставени и пейки, и маси за удобство на преминаващите наблизо. Заедно с останалите 11 параклиса към енорията на храм „Света Богородица Успение“ са обявени за паметници на културата. Ние посетихме и асеновградската църква днес, където Отец Никола също призова всеки, който има възможност, дори и с малко, да подкрепи ремонта на параклис „Св. Христофор“.

Всеки, който иска да помогне – било то с работа, финансови средства или материали, може да дойде на място в църква „Света Богородица Успение“ или да се свърже с нас, като ние ще предоставим координати на работещите на параклиса.