Бурна реакция и стотици коментари предизвика, но за пореден път само във фейсбук, в последните дни темата за бездомните кучета в Асеновград. На импровизиран протест пред Общината снощи, да изразят мнението си по въпроса гласно и да потърсят начини за решаване на проблема, се присъединиха по-малко от 10 души, имащи отношение по проблема. Всички те се обединиха около мнението, че възможно най-скоро и адекватно трябва да бъде решен наболелият в проблем.

На протеста, заедно с майка си, дойде 11-годишната Екатерина Иванова, която само преди няколко дни е била нападната и ухапана от бездомно куче. За неприятния  инцидент момичето разказа, че се е случил, докато се е прибирала към дома си, а кучето е нападнало детето до новооткритата църква „Свети Архангел Михаил“. „Не съм закачала кучето, то излизаше от църквата и изведнъж ме нападна”, спомня си Екатерина.

С твърда позиция и искания за бъдат взети необходимите мерки и проблемът да бъде решен, за да не се стига до ситуация, в която хората да се страхуват да пуснат децата си сами навън, майката на 11-годишната Екатерина – Моника Иванова, също се включи в протеста. Тя разказа, че само няколко дни след инцидента с детето й, същите кучета са нападнали и друго дете. Моника обясни, че е подала жалба в Общината, но все още няма отговор. И до днес обаче детето се буди през нощта от страх, след преживяното.

В протеста, но в защита на животните, се включи и зоозащитникът и ветеринар Йорданка Динева, която бе категорична, че животните реагират по този начин – нападайки, когато са били малтретирани преди това. „Има бездомни кучета, защото има безотговорни стопани”, коментира тя и посъветва хората да отворят сърцата си за животните и да ги обичат. Динева обясни, че решението е да бъда направен приют за бездомни кучета в Асеновград, а средства можело да се осигурят по различни европейски програми. Тя допълни, че знае за случаи, в които кучета се прибират и уж се кастрират, но това всъщност не се извършва като дейност, а само се прибират пари, но не можа да представи доказателства, с които да подплати тези обвинения.    

Припомняме, че вчера в Асеновград бе проведена акция по улов на кучета. Общо 6 бездомни животни бяха прибрани от екип на Зооветеринарния комплекс в Пловдив, от където информираха, че четириногите ще бъдат обезпаразитени, кастрирани и маркирани, ако вече не са и ще бъдат върнати на същото място, а ако бъде установено, че някое от тях е агресивно ще остане в приюта.

Подробен материал за снощния протест в Асеновград гледайте по ТВ САТ КОМ тази вечер в информационната емисия „Дневник” от 19:30 и 22:00 часа.