В началото на всяка година за първото бебе, родено в МБАЛ-Асеновград или в единствената болница на територията на общината, се отпускат средства, като жест за това, че детето може да се нарече „Първото бебе на Асеновград“. За 2022 г. това е момченцето Исус. То се роди на 3-ти януари в асеновградската болница, малко преди полунощ. Тогава майката Джейлян Кирова сподели с нас, че това е третото дете в семейството, както и че неговото име е избрано от бащата. Днес Общински съвет-Асеновград реши на родителите на Исус да бъде отпусната еднократна помощ в размер на 1000 лв. Разбира се решение като това бе прието с единодушие от съветниците с 30 гласа „за“.
Миналата година бебе на 2021 г. в Асеновград стана момиченце, на име Анушка. За него също бяха отпуснати финансови средства в същия размер.
Все още не е ясно дали връчването на средствата сега ще стане публично в присъствието на медии, както бе обикновено. Но спрямо епидемичната обстановка е възможно това да бъде направено не толкова тържествено, единствено със среща между самите родители и кмета на града.