11 мандата ще бъдат разпределени от 17 МИР, област Пловдив, в новия парламент:

ГЕРБ-СДС – 3

БСП за България – 2

Възраждане – 2

Продължаваме промяната-Демократична България – 2 

ДПС -1

Има такъв народ – 1

Около 100 хиляди души в Пловдивско гласуваха на изборите в неделя. След края на изборния ден и 100% обработени протоколи последствие стана ясно, че първа политическа сила, с най-много гласове в областта е коалицията ГЕРБ-СДС. Тя е подкрепена от малко над 27 хиляди души и съответно ще изпрати трима депутати в новия парламент. В Община Асеновград гласувалите за ГЕРБ-СДС са малко повече от 5700 души или почти 27% от избирателите, което показва, че коалицията е с най-много гласове и в Асеновградско. Един от депутатите, заемащ второ място в листата на ГЕРБ-СДС в Пловдивско, който се очаква да влезе в парламента и който е получил 1749 преференции в Общината и общо 2660 за областта е асеновградчанинът д-р Иван Червенков. Той гласува в изборния ден в ПГ по ХВТ „Св. Димитрий Солунски“.

На второ място в област Пловдив по брой получени гласове се нарежда коалицията Продължаваме промяната-Демократична България. За нея са гласували малко над 18 600 души, което й осигурява две места в новия парламент. Избралите коалицията в община Асеновград са малко над 3800 души или 17% от гласувалите.

На трето място в областта е ПП Възраждане с малко над 14 400 пуснали своя вот за нея. Почти 2600 или близо 12 % са гласовете за партията в Асеновградско. Преференциалният вот тук е най-много за асеновградчанина Димитър Гюрев, за него са гласували 236 избиратели от община Асеновград и общо 617 в областта. Възраждане получава два мандата спрямо резултатите в 17 МИР. Толкова отиват и при коалицията БСП за България, за която гласуваха близо 13 хиляди души в Пловдивско, над 2800 от които са от гласовете в община Асеновград. Водачът на листата за Пловдив област – асеновградчанинът Манол Генов, отново влиза в новия парламент и макар че като водач няма нужда от преференции трябва да споменем, че има общо 1963 в пловдивско, от които 648 идват от избирателите в асеновградска община.

С малко над 7800 гласа в областта ДПС изпраща един депутат от пловдивската листа за 17 МИР и това вероятно ще е водачът Рамадан Аталай, който гласува в изборния ден в асеновградското ОУ „Никола Вапцаров“.
Освен че е водач на листата на ДПС за област Пловдив Рамадан Аталай получава и най-много от преференциите за партията в областта – 357, в Асеновградско преференциалният вот за него е 179, като общо за ДПС са гласували близо 3000 души от община Асеновград.

Последният от 11-тте мандата за народните представители от 17 МИР отива при ПП Има такъв народ. Тя е подкрепена от 4,4% или малко над 4100 души от избирателния район за пловдивска област, като почти 700 от тях са избрали и преференциално водачът Станислав Балабанов. В Асеновградско партията е избрана от близо 780 души.