Квалификационният турнир за класиране на Републиканското първенство при 12-годишните се проведе през вчерашния ден в зала „Асеновец“. Точно на обяд най-малките представители на домакините от БК „Асеновец 2005“ се изправиха срещу Черноморец, Бургас и постигнаха категорична победа с 93-28. Няколко часа по-късно момичетата от Асеновград буквално прегазиха и отбора на НСА като отбелязаха 74 точки за сметка на едва 14 допуснати в своя кош. Така, както се очакваше, 12-годишните от асеновградския клуб се класираха за националната надпревара. А тя ще се проведе между 17 и 21 май, като все още не е уточнено къде точно. Другият отбор, който се класира на Републиканското първенство, е Черноморец, след като надделя на турнира над НСА с няколко точки разлика.
Ден по-рано, в зала „Асеновец“, 14- и 16-годишните от асеновградския клуб играха с Левски. В 12 ч. на обяд започна срещата на 14-годишните, която за съжаление завърши със загуба за асеновградчани. Крайният резултат е 34:55 в полза на столичния тим. След тях срещу Левски се изправиха и 16-годишните от Асеновец. Срещата бе изключително оспорвана до последния момент, но резултатът от нея е драматична загуба за асеновградчани. С едва 2 точки разлика и краен резултат 51:53, Левски излезе победител от мача.
В четвъртък, 11-ти май, двете възрасти на Асеновец ще играят с Гоце Делчев, а за 16-годишните предстои и двубой в София срещу Септември. С това срещите от Елитна група „Запад“ приключват. След тях ще се играят баражите с другата група – „Изток“. Който спечели баража, се класира за Републиканското.