Над 4 хиляди зелени клончета – толкова има елхата на централния площад „Стефан Стамболов“ в Пловдив. Тя се извисява на 13 метра височина и заедно с украсата тежи около тон и половина. Вече е поставена, тъй като само след два дни трябва да заблести. Празненството, свързано с официалното грейване на светлините на коледното дърво на центъра на областния град, и тук поставя началото на програмата, подготвена от общинската администрация. Събитието ще бъде предшествано от концерт на Биг Бенд Пловдив, който ще започне в 16 ч., а около час и половина по-късно елхата вече ще сияе. Светлините ще запали новоизбраният кмет на Пловдив Костадин Димитров. А всички присъстващи ще могат да наблюдават и музикалните изпълнения на певчески състави. Гост на събитието ще бъде и Дядо Коледа, обещават организаторите, който ще присъства на централния площад и в празничните дни – 24, 25, 26 декември. Както е по традиция, на финала небето ще се озари от фойерверки. Уточнява се, че тази година елхата е с подменени части, както от светлинната, така и от декоративната й украса.
„Празничната програма през целия месец декември е наситена с разнообразни събития с участието на всички културни институции в града под тепетата“, казват още от градската управа на Пловдив. Цялата програма може да откриете тук, за да изберете най-интересното за вас събитие, което бихте посетили в близкия до Асеновград град Пловдив:

1 декември, 16:00 ч., Площад „Стефан Стамболов“

Концерт на Биг Бенд Пловдив, с диригент Николай Гешев

 1 декември, 17:30 ч., Площад „Стефан Стамболов“

ОФИЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ ПО ЗАПАЛВАНЕ НА СВЕТЛИНИТЕ НА КОЛЕДНАТА ЕЛХА с участието на Хор на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ при ЦПЛР ОДК Пловдив, диригент Милка Толедова, музикален съпровод – Юлия Петрова, Катерина Кънева, 7 г. от „Арт Войс Център“ с муз. педагог Румяна Иванова и дейното участие на Дядо Коледа.

2 декември, 10:30 ч., Регионален археологически музей

„Хляб и зрелища: игри и забавления от древността“, безплатна беседа от ежемесечните събития на музея „Археология за всеки“. Местата са ограничени, необходимо е записване на телефон 032/624 339, в социалните мрежи на музея или на място.

3 декември, 11:00 ч., Къща на д-р Стоян Чомаков – постоянна експозиция на Златю Бояджиев.

Празник „Светлина и надежда в Стария град“: Работилница за тематични рисувани торбички. Посвещава се на честването на 120 години от рождението на Златю Бояджиев.

3 декември, 19:00 ч. , Дом на културата „Борис Христов“

„Срещи в Тракия“ – коледен концерт с участието на студентски танцов състав „Пълдин“ и детски танцов състав „Марица“.

Входът на събитието е с покани.

5 декември – 31 януари 2024 г., Площад „Римски стадион”

Празник „Светлина и надежда в Стария град“: Екстериорна изложба „Вратите на вярата”

 5 декември, 17:30 ч. , Площад „Атанас Кръстев” (лапидариума)

Празник „Светлина и надежда в Стария град“: ЦЕРЕМОНИЯ ПО ЗАПАЛВАНЕ НА СВЕТЛИНИТЕ НА КОЛЕДНОТО ДЪРВО и начало на традиционния празничен форум Светлина и надежда в Стария град, съвместно с представители на етноси и общности в Пловдив.

Музикални домакини на церемонията: коледари от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – специалност „Танцьор“ и Детска вокална формация „Омайниче” с ръководител Таня Орманова.

 5 декември-31 декември, 18:00 ч., Изложбена зала „2019“

Откриване на Годишна изложба на Дружество на пловдивските художници и награждаване.

6 декември, 16:00 ч., Стълбите на „Каменица“ – Концерт на Духов оркестър-Пловдив с диригент Николай Гешев

6 декември, 18:30 ч., Епископската базилика на Филипопол

Празник „Светлина и надежда в Стария град“: „Ние българите“ – изложба живопис на доц. д-р Георги Трифонов

 7 декември-31 декември, 18:00 ч., Изложбена зала на „Дружество на пловдивските художници“ (Бул. „Цар Борис III Обединител“ № 153)

Откриване на Коледна изложба на ДПХ-Пловдив

8 декември 13:00 ч., Къща на д-р Стоян Чомаков – постоянна експозиция на Златю Бояджиев

Празник „Светлина и надежда в Стария град“: Работилница за коледна украса и украсяване на празничната елха

 8 декември, 18:00 ч., ГХГ Пловдив – Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“ –  колективна изложба на пловдивските художници „Дядо Коледа и приятели“. По покана на уредника в галерията Моника Роменска с едно свое произведение участват над 60 автори в областта на живописта, графиката, скулптурата и фотографията. Изложбата ще продължи до 8 януари 2024 г.

9 декември, 10:30 ч., Къща на д-р Стоян Чомаков – постоянна експозиция на Златю Бояджиев

Празник „Светлина и надежда в Стария град“: Работилница за коледна украса и украсяване на празничната елха

10 декември, 10:30 ч., Балабанова къща

Празник „Светлина и надежда в Стария град“: Работилница за коледни картички

 10 декември, 11:00 ч., Дом на културата „Борис Христов“

Концерт с кауза: Хор „Ангел Букорещлиев“ и приятели канят на благотворително матине с участието на Хор „Ангел Букорещлиев“, Калоян Куманов – акордеон, Стилиян Дерменджиев – цигулка и Ралица Ботева – пиано, Танцово дуо Радостина Симеонова и Рослан Василев, Маестро Мичо Димитров – цигулка, джаз-пианистът Мирослав Турийски и хор „Детска китка“ с диригент Яна Делирадева. Входът за събитието е с благотворителни покани, които можете да намерите на адрес: ул. Ангел Букорещлиев 18А или на място в Дома на културата, преди началото на събитието. (За контакт тел. 0899595634)

10 декември, 13:00 ч., Арменски културен дом „Сърах“

Културна програма с участието на танцови и вокални групи „Астхигнер“, „Йеразанк“, „Нърени“ и „Зартонк“ към ОАБС „Парекордзаган“ – Пловдив по повод 195 години от освещаването на арменския храм „Сурп Кеворк“ в Пловдив.

11 декември, 19:00 ч. в ДК „Борис Христов“ – Коледен концерт „Зимна приказка“ на Детската танцова школа към ансамбъл „Тракия“. Вход свободен, с безплатни покани. За контакти тел. 089 472 0561

12 декември, 17:30 ч., Къща Недкович

Празник „Светлина и надежда в Стария град“: Интериорна изложба на старинни и съвременни коледни картички

 12 декември, 18:00 часа, галерия „Капана“ (ул. „Райко Даскалов“ №29) Откриване на  изложбата „Родопа в изкуството“. Колекцията с тематични картини от известни български художници, е част от фонда на Художествена галерия – Смолян. Селекцията на творбите е направена от живописеца Петър Пиронков, който е куратор в Смолянската галерия. Творбите ще могат да се видят до 9 януари 2024 г.

 14 декември , Къща на Георги Данчов-Зографина

Празник „Светлина и надежда в Стария град“: Изложба с творби от студентска практика на студенти от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”- Пловдив.

 15 декември, 11:00 ч., фоайе Изкуствотека на НБ „Иван Вазов“ – Коледен концерт на хор „Детска китка“ към ЦПЛР ОДК – Пловдив.

15 декември, НБ „Иван Вазов“  Коледна творческа работилница в Библиотеката съвместно с Центъра за социална рехабилитация и интеграция СОНИК СТАРТ ООД

15 декември, 15:00 ч., Къща Хиндлиян

Празник „Светлина и надежда в Стария град“: Изложба „Зимен Старинен“ с творби, създадени от учениците от ОУ „Екзарх Антим I“.

 16 декември, 10:30 ч., Къща Стамболян – постоянна експозиция на Димитър Киров

Празник „Светлина и надежда в Стария град“: Детска работилница за коледни играчки „Светлинки”

 16 декември, 12:00 ч., Стълбите на „Каменица“ – Концерт на Духов оркестър – Пловдив с диригент Николай Гешев

 17 декември, 12:00 ч., Стълбите на „Каменица“ – Концерт на Духов оркестър – Пловдив с диригент Николай Гешев

17 декември, 16:00 ч.,  Хотел SPS, зала „Пловдив“ – Коледен концерт на Танцово студио „Магнифико“. Входът за събитието е с билети.

 17 декември, 16:30 ч., Балабанова къща

Празник „Светлина и надежда в Стария град“: Коледна продукция на детска музикална школа

 18 декември, РНБ „Иван Вазов“ – Коледна изложба на пловдивски художници

18 декември, 17:00 ч., Къща Клианти

Празник „Светлина и надежда в Стария град“: Фотоизложба „Деца, къщи, детайли“ на талантите от Школа по фотография към ЦПЛР- ОДК – Пловдив с ръководител Изабел Хугасян.

20 декември, 17:00 ч., Къща Стамболян – постоянна експозиция на Димитър Киров

Празник „Светлина и надежда в Стария град“: Коледна изложба на студенти от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”- Пловдив.

 21 декември, Регионален археологически музей, (изложбата е отворена за посещение от сутринта на тази дата) Откриване на изложбата „Богът Лечител. Светилището на Асклепий край с. Паталеница“. Изложбата е част от честванията по повод 125 годишнината от рождението на археолога Димитър Цончев и ще остане в РАМ – Пловдив до 13 април 2024 г.

21 декември, 18:30 ч., Дом на културата „Борис Христов”Концерт-спектакъл „Коледа иде” – ФТА „Дилянка” с художествен ръководител Мария Кьосева. Входът е с покани.

23 декември, 15:00 ч., Регионален археологически музей

„Богът лечител и неговото светилище“, безплатна беседа, посветена на изложбата „Богът Лечител. Светилището на Асклепий край с. Паталеница“. В специална беседа, екскурзоводите на РАМ – Пловдив ще разкрият пред посетителите тайните на последната временна изложба в музея.

24 декември, 12:00 ч., Стълбите на „Каменица“

Концерт на Пловдивско певческо дружество „Ангел Букурещлиев“

25 декември, 11:00 ч., Открита сцена на  площад „Стефан Стамболов“

Концерт „Коледни чудеса в страната на талантите“ с участници от предаването „Ася в страната на талантите“

17:00 ч. Концерт на група „Мистик“

 26 декември, 12:00 ч., Открита сцена на площад „Стефан Стамболов“ – Концерт на „Арт Войс Център“ – „Коледна магия“, с участието на вокалните групи на школата и солисти – Виктория Димова, Ива Ичевска, Велина Сарелска. Гост-звезда Лидия Ганева. Концерт на танцово студио към СКИС „Немезида“ Пловдив с ръководител и хореограф Мариана Данева.

17:00 ч. Концерт на Биг Бенд Пловдив с диригент Николай Гешев, с участието на солисти от „Арт Войс Център“, Георги Мамалев и Тончо Токмакчиев.

28 декември, 11:00 ч., Къща Стамболян – постоянна експозиция на Димитър Киров

Празник „Светлина и надежда в Стария град“: Приказни празнични дни: четене на приказки от фолклора на местните общности.

Ансамбъл „Тракия“ продължава и през декември „Коледни образователни концерти“ за децата на град Пловдив в сградата на ансамбъла, както следва:

1 декември    – ДГ „Здравец“

4 декември     – ДГ „Ралица“ и  ОУ „Душо Хаджидеков“

5 декември    – ДГ „Славееви гори“

6 декември    – ДГ „Незабравка“ и  СОУ „Кирил и Методий“

7 декември    – СУ „Пейо Яворов“

11 декември – ДГ „Мирослава“

12 декември – ДГ „Албена“ и ОУ „Райна Княгиня“

13 декември – ДГ „Люляк“ и ОУ „Райна Княгиня“

31 декември 2023 от 22:00 ч. до 02:00 ч. на 01.01.2024 г., Открита сцена на площад „Стефан Стамболов“ –  ОФИЦИАЛНА ГРАДСКА ЦЕРЕМОНИЯ ПО ПОСРЕЩАНЕТО НА 2024 Г.

Последователност на участниците в програмата:

22:00 ч. – ГрупаТригайда“

22:45 ч. – Ника (Nicka)

23:30 ч. – Фолклорен ансамбъл „Тракия”

23:50 ч. – Директно излъчване на новогодишното обръщение на Президента на  Република България

00:05 ч. – Фолклорен ансамбъл „Тракия”

00:30 ч. –  СОНИК (SONIQUE) – Соня Марина Кларк със сценично име Sonique – британска певица, музикант и диджей.

Водещ: Деян Славчев – Део