На 11-ти май отбелязваме Деня на Светите братя Кирил и Методий. Ден преди най-голямото училище в Асеновград да отпразнува патронния си празник, на 10-ти май, в петък, се състоя концертът, посветен, както на братята просветители, така и на 135-та годишнина от основаването на учебното заведение. Пред пълна зала в НЧ „Родолюбие“ се рецитираше, пееше, танцуваше. Заради дъждовното време, концертът се проведе на закрито, а не както бе планирано – на сцената на централния площад. И така това бе първото събитие, за което читалището отвори своите врати, след голямото му обновление, макар че официалното откриване ще е на 18-ти май с гала концерт на Опера – Пловдив. А по време на концерта на СУ „Св. св. Кирил и Методий“, именуван „По стъпките на словото“, ученици изрекоха едни от най-прекрасните думи в нашата реч: Асеновград, училище, България, приятели, живот, вятър, Кирил и Методий, здравей, любов и др. Звуча химнът на Република България, химнът на Българската просвета „Върви народе възродени“, както и песни, посветени на Асеновград.

Изпълненията на малките и големите мажоретки към училището бяха не по-малко цветни и също предизвикаха бурни аплодисменти. Залата аплодира и думите на директора на учебното заведение Мая Краева. Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев също отправи своя поздрав към преподаватели и ученици от школото, като връчи и подаръци на директора.

Така изявите на сцената продължиха, родният трибагреник се вееше неведнъж по време на изпълненията, включително и на заключителното такова, което както е на всеки рожден ден, бе последвано от празнична торта.