Честванията по повод 138-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия започнаха вчера в селата Конуш и Новаково. Днес те продължиха с поднасяне на венци и цветя от военни, официални лица и гости пред паметната плоча на революционера Пере Тошев. След тържественото приемане на почетния караул, празнично слово произнесе Иван Дуков – директор на Исторически музей – Асеновград, който каза: „Днес, се събираме тук, за да почетем събитие, което е завършек на социални процеси и доказващи политическата зрялост на българите като единна национална общност. И това е Съединението на Княжество България с Източна Румелия.“

Празникът продължи с издигане на националния трикольор под звуците на химна на Република България на пл. „Акад. Николай Хайтов“. Там слово произнесе кметът на града д-р Христо Грудев. Освен,че поздрави по повод празника всички асеновградчани, той изказа специални благодарности на военните и хората, взели участие в локализирането и потушаването на възникналите наскоро пожари, не само в нашата Община.

По същото време пред сградата на градската управа се раздаваха Български знамена по повод 6-ти септември – Деня на Съединението на България.

Подробен материал от честванията на празника може да видите днес от 19:30 часа по телевизия ТВ САТ КОМ.