Истински кулинарни изкушения бяха представени и тази година на асеновградския конкурс за най-вкусни и ефектно презентирани станимашки сармички.

14 участници се включиха в тазгодишното издание на един от най-апетитните конкурси – този за станимашки сармички. Участниците стават все по-креативни в своите презентации, в което се уверихме по време на представянето на всяко едно предложение днес в местен ресторант. След като всички участници донесоха своите кулинарни творения, тричленното жури от технолози започна дегустацията.

Около половин час по-късно вече бе взето решението кои участници са се представили най-добре на конкурса и се пристъпи към награждаването. Първо всички кулинари бяха поздравени от Даниела Костова, главен експерт в Дирекция „Хуманитарни дейности“ към Община Асеновград. Тя посочи, че тази година има четирима участници мъже, като трима от тях са отличени от журито. Действително представителите на мъжкия пол показаха, че са майстори кулинари и не отстъпват по нищо на жените, когато става дума за приготвяне на сармички. И двете поощрителни награди отидоха при мъже. Иляз Наимов и Сали Кадиров получиха своите отличия от зам.-кметовете Теньо Манолов и Петър Петров. Наимов получи поощрителна награда за своите зелеви сарми, но при лозовите той грабна първото място.

Лозови сарми, I място
Лозови сарми, I място

В категория зелеви сарми имаше трето, второ и първо място. Бронзовото отличие бе присъдено на Тодорка Куциянова, сребърната втора позиция грабна Васил Буцев, който само преди няколко дни получи награда и при своето участие в конкурса за най-добро домашно вино. Първото място и званието майстор на станимашките сармички отиде при Атанаска Костадинова. Вкусът на нейните сармички явно не е отстъпвал по нищо на презентацията им.

Зелеви сарми, I място
Зелеви сарми, I място

Тази година на конкурса имаше и гости от Пловдив, които представиха един интересен прочит на рецептата за сармичките. Ана Видева бе приготвила сармички за диабетици с булгур, кафяв ориз, сушени домати, праз, целина и къри. На конкурса имаше и други интересни предложения, като сармички в листа от репички например. Но както споделиха организаторите от Община Асеновград, те са извън рамките на традиционните станимашки сармички, поради което няма как да застанат на призовите места. Все пак поощряват въображението и креативността на създалите ги и ги поздравяват.