И тази година Асеновград се преклони пред делото на Васил Левски на деня, когато той се е появил на този свят. Отбелязваме 186 години от рождението на Апостола, но защо последните открития показват, че годишнината трябва да 183-та, разказа доц. д-р Тодор Чобанов пред барелефа на Левски в града.

Честването на годишнината от рождението на Васил Левски започна днес, 18-ти юли, точно на обяд, в градинката, където се намира барелефът на Дякона. Първо пристигнаха военните, за да построят почетния караул и с трибагреника в ръце да отдадат своята почти към достойния българин. Скоро дойдоха и официалните гости на мероприятието – кметът на града, още представители на градската управа, директорът на Исторически музей-Асеновград и граждани, които очакваха честването да започне. Както винаги това стана с тържественото приемане на почетния караул. Последваха прочувствени слова от водещата Соня Кирева.
Историкът, археолог и общественик доц. д-р Тодор Чобанов разказа повече за Апостола на свободата, за неговото дело и за последното откритиe, според което Левски е роден не през 1837 г., а три години по-късно. Това показват Османските регистри, което означава, че радетелят за родната свобода е бил обесен на 33 г.

Все пак честването в Асеновград, а и в страната, официално премина под знака на 186-годишнината от рождението на Левски. Но дали той е загинал на 36 или 33 години, няма чак такова значение, с изключение на символиката, която го свързва с Христовата възраст. По важното е, че Левски се преражда отново и отново, безсмъртен, във всяко българско сърце, което се отвори за неговите идеали, заяви Чобанов, като не пропусна да отбележи и че през тази година отбелязваме 201-вата годишнина от рождението на най-героичната българска майка – Гина Кунчева.
Историкът не бе многословен в горещия летен ден. Всичко, което сподели той, бе повече от достатъчно, за да стигне до сърцата на всеки един от присъстващите.

Пред барелефа на Левски бяха поднесени венци и цветя. Всеки, застанал пред лика на Апостола, сведе глава в знак на признание и почит към неговото дело. Сред тях имаше и съвсем малки жители на нашия град. Веднага след това всички паднаха на колене и запазиха минута мълчание за Апостола.  А след тази минута зазвуча химнът на България.
Цялата програма от честването на годишнината от рождението на Васил Левски, очаквайте през уикенда от 19:30 ч. в рубриката ни ТЕМА ОТ СЕДМИЦАТА. Тази вечер може да гледате репортаж от мероприятието в новинарската ни емисия.