През октомври 2016 година е предприето планово оценяване на състоянието на дърветата по улица „А.Стамболийски”, като същото е съвпаднало и с поредица сигнали на граждани. Със Заповед № А-1696/14.10.2016 год. е назначена комисия със задача да се извърши проверка на състоянието на дървесната растителност по ул.”Александър Стамболийски”, след което да бъде изготвен протокол. Междувременно стартира проектът „Реконструкция и рехабилитация на водопроводна, канализационна мрежа на град Асеновград и изграждането на пречиствателна станция за отпадни води”. Гореспоменатият участък попада в неговия обсег.
След направената проверка от комисия, съставена от експерти – еколог, агроном, ландшафтен архитект и строителен инженер, е констатирано следното: 33 броя дървета са описани като подлежащи за отсичане поради следните причини: възраст, нанесени пораженията по стъблата, опасност от възникване на инциденти с преминаващите граждани и превозни средства. За 35 дървета в района се предвижда санитарно почистване.
На 30.03.2017 год. на основание член 63 от ЗУТ е издадено разрешение за отсичане.
По предварително договорен ангажимент, възложен от Общината към фирмата-изпълнител, след приключване на СМР се предвижда засаждане на нови дървета от вида Шестил. Община Асеновград има право да инспектира окончателното изпълнение на този ангажимент.