Трима бяха номинирани за титлата „Почетен гражданин на Асеновград”. Съюзът на българските писатели предложи това да бъде  поетът и журналист Петър Динчев по повод неговата 75-годишнина. Роден в Патриарх Евтимово, той израства  в Асеновград и завършва „ Българска филология” в СУ” Климент Охридски”. Работил е като журналист в смолянския окръжен вестник „Родопски устрем“, в многотиражния столичен всекидневник „Кооперативно село“ и вестник „Земя“. Сега е главен редактор на списание „Читалище“. Автор е на множество книги. Динчев е носител на ордените „Кирил и Методий“ и „1300 години  България“, награди от Съюза на българските журналисти и  Съюза на музикалните и танцовите дейци, както и на наградата за поезия на Съюза на българските писатели. Негови творби са издавани в Австрия, Беларус, Молдова, Русия и др.
Инициативен комитет пък номинира бившия стопански ръководител Захари Басамаков по повод неговата 80-годишнина. Той е емблематична личност за Асеноивград. Името му преди всичко се свързва и е неразделна част от развитието и просперитета на „Асеновва крепост” Ад. Внимание заслужават и  многократните жестове  на Захари Басамаков в областта на общесвената и дарителска дейност. .По негова инициатива е изградена и детска градина „Асенова крепост”, бил е председател и спонсор на спортна секция по кану -каяк  в Асеновград , както и председател на ловно -рибарско дружество „Сокол „ в града. 

Ново Арт Общество” от своя страна  издигна  кандидатурата на д-р Лиляна Райчева за изключителния й принос за издигане авторитета  на град Асеновград и  общината в сферата на здравеопазването, науката, културата, драматургията и историческите изследвания на нацинално и световно ниво. Участва в международни научни конференции и представя България и града ни. Нейно произведения е включено в световната антология за поезия заедно с  автори от още 17 страни. По време на кризата с медикаменти, д-р Райчева  успява да осигури един камион за асеновградската болница, помага за довършване на операционните в нея.

Това са все  личности, от които всеки един напълно заслужава да се окичи със званието „Почетен гражданин на Асеновград”. Но общинският съвет в града не намери най-достойния  сред тях. С 4 невалидни и 8 празни от общо 30 бюлетини, общинските съветници не присъдиха престижната титла –решение, което ще остави разочаровани, както самите номинирани, така и асеновградчаните, които с нетърпение очакваха да чуят името на почетния гражданин на града им за 2013.

 

Tekст: Десислава Тодорова, стажант-репортер