Преди 60 години в края на месец март със Заповед на Министерството на народната просвета е открито новото Професионално техническо училище в Асеновград. Училището се създава под формата на ПТУ през 1963 г. с базово предприятие – тогава Комбинат за цветни метали ”Димитър Благоев” и към днешна дата то продължава да си партнира с бизнеса. Към днешна дата учебното заведение се казва ПГ „Цар Иван Асен II” и сега предстои да отбележи своя юбилей. По този повод ръководството на училището е подготвило множество мероприятия и занимания за ученици и преподаватели, започвайки още от началото на годината, сподели директорът Йордан Диков. Инициативите и мероприятията могат да бъдат разделени на спортни и културни, с план за реализиране в учебното заведение или извън него. През февруари например ще бъде обявен конкурс за есе, посветено на Левски, учениците ще се включат и в похода до манастира „Св. Петка“ в почит на Дякона. За възпитаниците на школото ще бъде организирано и посещение на Асеновата крепост. На самата дата, на която се създава училището, има най-много събития, част от които пред паметника на патрона на училището в града.
През следващите месеци също има планирани мероприятия. През месец май ще бъде представен работещият STEM-център пред други училища, които също искат да създадат такъв в своите бази. Предвижда се и Ден на таланта.

Днес в Директорския кабинет бе проведена и работна среща между преподаватели в професионалната гимназия и представители на НЧ „Св. Преп. Паисий Хилендарски“ с цел организация на спектакъл, посветен на годишнината от рождението на Пейо Яворов. След като спектакълът е готов, той може да бъде представян навсякъде в страната, допълни Василка Дойчева, председател на Литературен клуб „Орфей“ към читалището. А учителят по български език и литература в ПГ „Цар Иван Асен II” Пасина Стойкова потвърди, че определено ще има желаещи сред учениците за участие в спектакъла. Много от тях се включват в литературни клубове в школото.