Полицейска операция за безопасност на пешеходците се провежда в Пловдив до 21-ви януари. Подробности за акцията и данни за пътния травматизъм с пешеходци на територията на областта, оповести пред медии началникът на сектор „Пътна полиция” главен инспектор Красимир Нешев. Той заяви, че само от началото на годината на територията, обслужвана от Областна дирекция на МВР-Пловдив, са станали 10 пътни инцидента с пешеходци. Шест от тези пътнотранспортни произшествия са настъпили в Пловдив. Петима са ранени при инцидентите в областния град, един е загубил живота си. Двама от станалите 10 пострадали са при случаи в Асеновград. Единият от тях бе само преди няколко дни. Тогава при неправилно пресичане на ул. „Васил Левски“, жена бе ударена от автомобил. За съжаление опасното пресичане край въпросния участък не спира, показа наша проверка, а когато се извършва в тъмната част на денонощието, е още по-трудно за шофьорите да реагират. При почти всички от споменатите от главен инспектор Красимир Нешев случаи се е установило, че виновни са шофьорите, само при два нарушението е от страна на пешеходците, какъвто именно е случаят в Асеновград.

А каква е причината за неспазването на правилата – обикновено и едните, и другите бързат. Пешеходците бързат да пресекат, а водачите – да продължат по пътя си, сподели според своите наблюдения началникът на сектор „Пътна полиция”. Той добави, че толерантността към този вид нарушения е нулева. Пътнотранспортният травматизъм расте и това е основната причина за стартирането на акцията. Ще се следи за нарушения от страна на пешеходците и разбира се за такива, които се извършват от водачите спрямо тях. Главният инспектор апелира всички участници в движението да бъдат внимателни и съобразителни.

И тъй като пешеходци и водачи често водят този спор, началникът на сектор „Пътна полиция” уточни как стои въпросът с предимството на пешеходна пътека: Предимство имат пешеходците, но това не означава, че те трябва да пресекат улицата без да спрат предварително и да се уверят, че водачите са ги забелязали и съответно им предоставят установеното по закон предимство.