На 4 декември в рамките на зимните културни празници на Асеновград ще бъде прожектиран православният филм на Ангел Бончев „Светителят хирург“. Представянето ще бъде в градската библиотека „Паисий Хилендарски“ от 17.30 часа в сряда. В светлината на предстоящите Рождественски празници, входът за прожекцията е свободен.

Филмът „Светителят хирург“ бе отличен с Гран При сред 120 филма на Международния кинофестивал „Славянска приказка“ през октомври 2018-а година и почетна награда от конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците “ към Община Благоевград през март 2019-а година.

Свети Лука Кримски е сред водещите хирурзи на миналия век благодарение на откритията и разработките му в сферата на местната упойка (т. нар. регионална анестезия) и гнойно-тъканните процеси. Заради ширещата се бедност и огромната му любов към страдащите, той всеки ден по един час безплатно е преглеждал пациентите без средства и никога не е отпращал нуждаещ се.

Светителят е правил хиляди операции и всички до една са били успешни. Чрез него Бог е изцелил хиляди човеци. Св. Лука винаги започвал операция с молитва и правел кръстен знак на пациента. Във филма са представени негови близки, роднини, но и пациенти, които е излекувал с медицинските си умения и Божията сила, някои от които е спасил от сигурна смърт. Автор, оператор и режисьор на лентата е водещият на новините на Тв Европа Ангел Бончев.