Гергьовден в Асеновград започна сутринта с литургии в православните храмове, за да се отдаде почит към Св. Вмчк Георги Победоносец. Вярващи посетиха храмовете, за да се помолят на светеца за здраве и благоденствие.

6-ти май е и Ден на храбростта и празник на Българската армия. В 11:00 часа на площад „Акад. Николай Хайтов“ бе извършен тържествен ритуал на Четвърти артилерийски полк по издигане на националното знаме. Командирът на полка полковник Красимир Ташев изнесе кратко слово по повод тържествения ден. Кметът д-р Христо Грудев също поздрави съгражданите си и армията по повод Гергьовден.  След това на сцената имаше богата фолклорна програма. С прекрасни изпълнения се представиха Танцов състав „Избеглийче” – с. Избеглии, Самодеен състав „Тракийско цвете“ – с. Козаново, Група за изворен фолклор от с. Новаково и Танцова формация „Елика”. Много хора се разхождаха из централната улица на Асеновград, но за съжаление малка част от тях се спряха да наблюдават тържествената програма.

Днес имен ден имат всички с имена Георги, Гергана, Гинка, Ганка, Ганчо. Честито!

Тази вечер по ТВ САТ КОМ от 19.30 часа ще се излъчи предаване, посветено на Гергьовден. В него ще Ви разкажем за църквата „Св. Георги Победоносец“, която днес има храмов празник. Екип на ТВ САТ КОМ посети храма, за да научи повече за него и за светеца, чието име носи. В предаването може да чуете и разказа на майор Емил Григоров за избора на 6-ти май като Ден на храбростта и Българската армия. Директорът на Исторически музей – Асеновград Иван Дуков обясни пред нашата камера защо Стариното училище, което се намира до храм „Св.Георги – Победоносец“, носи името на светеца, както и каква е ролята на това училище в миналото и настоящето.